Städtips – Checklista

städtips för att damma

Städtips – den periodiska städtabellen

Ok, jag medger det. När jag var yngre gillade jag kemi och ville bli läkare eller något annat vetenskapligt i framtiden. Men det ena ledde till det andra… Jag tog examen från högskolan, mötte en underbar man, gifte mig, fick barn, jobbade heltid och så vidare. Så småningom behövde huset rengöras och jag hade begränsad tid på mig för detta. Det måste finnas ett sätt att förenkla processen.

Jag kom på det jag kallar för en periodisk tabell med städtips som hjälpte mig att organisera min städning både på individ- och gruppnivå och lyckades dela upp de i dags-, vecko-, månads-, säsongs- och årsuppgifter. Jag kommer inte kunna gå igenom hela tabellen på grund av tids- och utrymmesbrist, men jag tror att du kommer att förstå poängen med vad jag försöker skapa vilket kommer att göra dina städsessioner så mycket snabbare och enklare.

Städas veckovis

Jag hoppar över de dagliga städtipsen och ger mig direkt på veckotipsen. På mitt ”torka av eller damma”-diagram har jag möbler (och alla hårda ytor), apparater och bänkar. Badrum behöver alltid skrubbas rent och desinfekteras, det samma gäller för diskbänken i köket. Sopa och/eller moppa golvet och byt lakan varje vecka. Var noga att kontrollera andra ytor i hemmet som är utsatta för bakterier och mögel (dvs. dörrhandtag).

Rengöra 1 gång i månaden

Månatlig rengöring kan omfatta ”M” (möbelklädsel), ”A” (avfallshantering), ”Sg” (spisgaller), ”Sl” (socklar och lister), och beroende på hur dammigt huset är kan du också inkludera ”Tf” (takfläktar). Dessa kan för det mesta åstadkommas relativt snabbt. Det är några av mina periodiska tabellförkortningar.

Halvårsstäd

Städning som bör göras varje halvår: Dammsugning av madrasser, läderbehandling, persiennstädning, dammsugning av gardiner, fönsterputsning, avfettning av spishäll, kylskåpsrensning, diskning av kaffekanna (kör en omgång med vinäger och spola sedan med vatten). Och glöm inte fogmassan mellan kakelplattorna som lätt kan bli ett problem, och att dammsuga under kylskåpet (de flesta är enkla att flytta på nuförtiden).

När gjorde du senast rent mattan, dammsög trapporna eller dammade av underhållningsenheten (dammcentralen)? Några av dessa ytor är lätta att glömma bort eller att ignorera med flit… Gör inte det! Kom ihåg att ny smuts är mycket lättare att få bort än gammal smuts.

Städa uppifrån och ned och att alltid damma först och dammsuga sist

Mina generella tips för att städa smart omfattar att städa uppifrån och ned och att alltid damma först och dammsuga sist. Var noga med att rengöra ett område i taget och spring inte från rum till rum och gör massa andra saker som distraherar dig. Den bästa strategin är att göra en checklista som du håller dig till. Om du har barn kan du ge dem enklare uppdrag som att torka av golvlister (med en strumpa på handen), torka av dörrhandtag med en antibakteriell trasa eller att rengöra badrumsspegeln. Var noga med att alla ansvarar för att plocka upp efter sig själva. Och kom ihåg min generella regel för ”behöver vi verkligen det här längre”, har du inte använt det på ett år så gör dig av med det!

Jag hoppas att dessa städtips kommer göra din familjs städning lättare att organisera och inte fullt så överväldigande. Städning kan vara behagligt om du har en beständig plan, arbeta efter planen och engagera alla i städningen.

För städhjälp i Katrineholm, kontakta oss!