Tips och tricks för bättre luft inomhus

förbättrad luftkvalitet inomhus

Folk har skrivit till oss med sina frågor om dålig luft och luftrening i sina hem.

Här är de senaste åtgärderna som du kan vidta för att förbättra luftkvaliteten inomhus.

Åtgärder för att få bättre luftkvalitet inomhus

”Jag har hört om HEPA filter för luftkonditionering. Vad är det och borde jag köpa ett?”

HEPA står för High-Efficiency Particulate Air. Ett HEPA filter arbetar med en kraftig fläkt som tvingar igenom luft igenom ett tjock veckat nät som fångar upp pollen, djurpäls, kvalster och rök. Det kan filtrera bort nästan alla giftiga mikroorganismer inklusive bakterier, mögelsporer och virus. Sjukhus är en av de största användarna av HEPA luftfilter.

Låter bra va? Vi springer ner till butiken och köper ett. Vänta, inte så fort. Det finns några problem som du kommer stöta på om du försöker sätta på ett HEPA finter i din befintliga ventilation. Det första är kostnaden – 100 kr för ett dammsugarstort filter och över 2000 kr för kommersiella ventilationssystem. Det andra problemet är att vanliga ventilationssystem för hemmabruk har inte tillräckligt kraftiga fläktar för att trycka luften igenom HEPA filtret.

Men det finns goda nyheter också – eftersom syftet med att sätta på ett fint filter är att förbättra luften inomhus så finns det många andra saker du kan göra för att förbättra luften. Det ena är att använda ett HEPA filter i din dammsugare om den är av en modell som kan hantera HEPA filter. Det andra du kan göra är att köpa en fristående luftrenare, vilket jag kommer skriva mer om i en framtida artikel.

Utan att gå vidare med en dedikerad luftrengörare så kan du göra följande saker för att hålla inomhusluften ren och fräsch

  • En väl omhändertagen dammsugare med HEPA filter som används flera gånger i veckan på alla golv och mattor kommer räcka riktigt långt för att hålla luften ren. En dammsugare med smutsiga icke-HEPA filter kommer å andra sidan sprida runt smutsen och andra föroreningar i luften allt eftersom du kör runt med den.
  • Att byta filtren i din luftkonditionering och ventilation regelbundet samt använda filter av hög kvalitet hjälper också mycket. Mellan- till högeffektivitets filter som säljs i vanliga matbutiker är väldigt bra på att samla farliga partiklar.
  • Minimera användandet av levande ljus och brasor om du kan. Dessa försämrar luften inomhus.
  • Begränsa användandet av doftsprejer och starka rengöringsprodukter.
  • Rök inte inomhus.
  • Använd köksfläkt när du lagar mat om du har en men använd den inte om du eldar i brasan. Det kan suga ut rök i resten av huset från brasan.
  • Du kan också ringa in en ventilationsexpert och höra vad det skulle kosta att uppgradera ditt ventilationssystem till ett som kan hantera HEPA filter. Detta är inte en billig uppgradering så du vill kanske prova de andra metoderna först och även överväga en luftrenare.
  • Att öppna fönster under fina dagar hjälper också till mycket för att rena luften inomhus. När Miljöskyddsnämnden säger att inomhusluft är två till fem gånger mer förorenad än utomhusluft så är det mycket bra att släppa in frisk luft som tar med sig den dåliga luften ut.

Kontakta oss om du är i behov av en flyttstädning i Katrineholm till ett bra pris.